www.muzikaklasika.com
              Музика Класика бр.32                                                                                                                  
       Ревија класичне музике                      јул - септембар 2018.                                                                                           Прва ревија класичне музике у Србији


КОНЦЕРТИ

РАЗГОВОРИ

АКТУЕЛНОСТИ

ФЕСТИВАЛИ

КРИТИКЕ

МУЗИКА И ХРАНА

ИНСТРУМЕНТ

________________

ПРЕТПЛАТА

ИМПРЕСУМ

ОГЛАШАВАЊЕ

АРХИВА
________________

          
У СВАКОМ БРОЈУ
      ПОКЛОН ЦД

                                                  Прва ревија класичне музике у Србији                                                 
ПОКЛОН ЦД 32
1. Арти Шау: Концерт за кларинет
Андреј Зупан, Кларинет; Блаж Пуцихар, клавир; Алеш Авбељ, контрабас; Марко Јуван, бунњеви

2. Далибор Ђукић: Балканика
Стојан Бојић, хармоника

3. Далибор Ђукић: Први дувачки квинтет
Александар Ружичић, флаута, Сања Ромић, обоа, Васа Вучковић, кларинет, Иван Јотић, фагот, Милан Роксандић, хорна

Јохан Хумел: Концерт за фагот и оркестар
4. Allegro moderato
5. Romanza: Andantino e cantabile
6. Rondo: Vivace

Реља Калапиш, фагот; Симфонијски оркестар РТС; диригент Јакопо Сипари

7. Трад: Ах, није вече
8. Пречистаја Дјева сина породила
9. Василиј Соловјов-Седој: Подмосковске вечери
10. Трад: Шашолоза
Вокални квартет Свети Роман

11. Ралф Брнс: All that jazz
12. Џон Филипс, Мајкл Филипс: California dreamen
13. Џон Ленон, Пол Макартни: It s been a hard days night
14. Пол Макартни: Love me do
„Four Soul Quartet“

15. Џон Кандер: Life is a cabaret
16. Берт Кемферт: Strangers in the night
17. Пол Макартни: When I'm 64
Квартет „Интемецо“

18. Мирко Шоуц: Гњави ме теча
19. Мирко Шоуц: Распуст
Дечји хор РТС, диригент Снежана ДеспотовићСнимање и мастеринг: Љубинко Гордић 
Андреј Зупан (Словенија), кларинетиста, један је од еминентних уметника своје генерације. Усавршавао се код Алоиса Брандхофера (Моцартеум Салцбург) и Винћенца Мариоција (на Академији Санта Ћећилија у Риму). Ради као професор на Академији и Конзерваторијуму у Љубљани. Био је први калринетиста-солиста у Симфонијском оркестру РТВ Словенија и као први кларинетиста-солиста у оперском оркестру СНГ Опера и балет у Љубљани. Поред богате концертне каријере која се реализује по целом свету, до сада је одржао бројне мастер класове у многим земљама.


Композитор Далибор Ђукић први је доктор композиције и аутор прве симфонијске композиције у Републици Српској. Аутор је бројних солистичких, камерних и оркестарских композиција, а његова дела извођена су како у региону тако и на  интернационалној концертној сцени, од стране различитих светских познатих извођача и ансамбала. Добитник је бројних признања и награда за своје стваралаштво. Запослен је као доцент на Академији умјетности Слобомир Универзитета у Бијељини.


Реља Калапиш, фаготиста, је још млади фаготиста показао изузетни таленат и  многобројним наградама наговестио успешну каријеру. Оркестарску каријеру започео је у Филхармонији младих „Борислав Пашћан“. Године 2014, постаје члан Немачко-Скандинавског омладинског оркестра. Годину дана касније уписује Минхенску Музичку Академију код професора Дага Јенсена. Године 2016. постаје члан једног од најбољих омладинских оркестара (Gustav Mahler – Jugendorchester) са којим је наступао у највећим салама света. Током својих студија учествује у раду многих познатих немачких оркестара, а свирао је и са УА МО „Станислав Бинички“ и са Симфонијским оркестром РТС.


Вокални квартет Свети Роман чине чланови Хора РТС-а. Настао је 2017. године по угледу на Вокални квартет Предрага Ивановића и из љубави према неговању доброг и помало заборављеног вокалног звука. Основала га је Јасмина Михајловић. На репертоару овог ансамбла налазе се композиције световне и духовне музике, као и непролазни хитови евергрин и филмске музике 60. и 70. година прошлог века.


„Four Soul Quartet“ основан је 2015. године.  Квартет  изводи обраде мјузикала, поп, рок и џез стандарда, као и репертоар популарне класичне музике. Нежан звук гудачких инструмената употпуњен је употребом гласа, када је у питању поп-роk репертоар или звуком обое, када је у питању класичан репертоар. Аранжмани које овај састав изводи веома су занимљиви и богати. Уз програм који већ имају, тренутно припремају и репертоар филмске музике.Чланице састава Нина Ђосић (обоа, глас), Ивана Матејић (виолина), Ана Тадић (виолина) и Наташа Лишанин (виолончело) су професионални музичари. Стално су ангажоване у Симфонијском оркестру РТС-а, Београдској филхармонији и оркестру Позоришта на Теразијама.


„Интермецо квартет“ основан је 1999. године. Препознатљив је по извођењу жанровски разнородне музике, а посебно рок обрада у форми гудачког квартета. Чине га професионално образоване уметнице. Квартет има за собом бројне наступе концертног, фестивалског и клупског типа. Наступао на многим домаћим фестивалима, као и са уметницима који припадају различитим музичким жанровима.  Учествовао је у култним домаћим филмовима и серијама (Муње, Вратиће се роде итд.), као и наступима у многобројним концертним салама и уметничким галеријама, Своју намеру да уметничку музику на један нови начин приближе широј публици реализовале су кроз бројне наступе на различитим официјелним и корпоративним догађањима у земљи и иностранству.


Дечји хор РТС основан је 1947. године. Велики печат на рад овог аснамбла оставио је диригент и композитор Златан Вауда, за чије време је хор добио значајну међународну репутацију. На репертоару Дечјег хора налази се литература различитих жанрова: од дечјих песама, вокалне и вокално-инструменталне музике различитих епоха, до композиција популарних жанрова. Од 1994. године хором диригује Снежана Деспотовић. Анамсабл је активно присутан како на концертним подијумима, тако и на различитим друштвеним догађајима догађајима и манифестацијама. Дечји хор делује у оквиру Музичке продукције РТС.  

Издавач: Музика Класика, Београд, Булевар Деспота Стефана 102/30
Te
л/фaкс: 011 398 5527 - Moб: 065 398 5527 - Email: muzikaklasika@email.com
P&C 2010-2018
Mузика Класика