www.muzikaklasika.com
              Музика Класика бр.6                                                                                                                   
       Ревија класичне музике                     јануар - март 2012.                                                                                        Прва ревија класичне музике у Србији


КОНЦЕРТИ

РАЗГОВОРИ

АКТУЕЛНОСТИ

ФЕСТИВАЛИ

ИСТОРИЈА

АРГУМЕНТИ

ИНСТРУМЕНТИ

МУЗИКА И ХРАНА

________________

ПРЕТПЛАТА

ИМПРЕСУМ

ОГЛАШАВАЊЕ

АРХИВА
________________

          
У СВАКОМ БРОЈУ
ПОКЛОН ЦД
                                                  Прва ревија класичне музике у Србији                                                 
АКТУЕЛНОСТИ

НАГРАДА „Музика Класика“ за 2011. годину      

 Награда „Музика Класика“, установљена је 2010. године, када је изашао први број ревије „Музика Класика“. Осмишљена је као признање домаћим уметницима, који су у оквиру календарске године оставили најзначајнији траг на домаћој музичкој сцени. Подељена у седамнаест категорија, награда се додељује на основу вредновања еминентног стручног жирија од седам чланова, који својим активним присуством на концертима у музичким центрима у земљи, предлажу уметнике и институције за које сматрају да су оставили најзначајнији траг у музичком животу наше земље у току једне године.

Награда „Музика Класика“ се први пут додељује за 2011. годину.

Честитамо добитницима!МУШКИ ИЗВОЂАЧ ГОДИНЕЈован Колунџија, виолиниста


ЖЕНСКИ ИЗВОЂАЧ ГОДИНЕ

 

Снежана Савичић Секулић, сопран


МЛАДИ ИЗВОЂАЧ ГОДИНЕ

 

Владимир Глигорић, пијаниста


ОРКЕСТАР ГОДИНЕ

   

Београдска филхармонија


КОМПОЗИТОР ГОДИНЕ

   

Александра Вребалов, за оперу „Милева“


КОМПОЗИТОР ГОДИНЕ ЗА ПРИМЕЊЕНУ МУЗИКУ

   

Корнелије Бата Ковач
(ТВ серија „Цват липе на Балкану“)


КОНЦЕРТ ГОДИНЕ

   

Роман Симовић, Гудачи светог Ђорђа,
15. новембра у сали Коларчеве задужбине


АЛБУМ ГОДИНЕ

   

„Пробуђени архив“ – Станојло Рајичић „Симонида“, „На липару“,
издавачи Музиколошки инстритут САНУ, Радио Београд,
Завод за уџбенике, БеограИЗДАВАЧ ГОДИНЕ

   

ФМУ – за издања компакт дискова


МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ ГОДИНЕ

   

Гитар Арт фестивал


МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ ОД РЕГИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА

   

Фестивал српске соло песме у Младеновцу


МУЗИЧКА ИНСТИТУЦИЈА ГОДИНЕ

   

Народно позориште у Београду


КЊИГА ГОДИНЕ

   

„Меланија Бугариновић – примадона чаробног гласа“,
аутор Весна Крчмар


ОРГАНИЗАТОР ГОДИН
   

Југоконцерт


МУЗИЧКИ МЕДИЈ ГОДИНЕ

   

Радио Београд


НАГРАДА КРИТИЧАРА

   

Бранка Радовић


НАГРАДА ЗА ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС КЛАСИЧНОЈ МУЗИЦИ

   

Коларчева задужбина
АКТУЕЛНОСТИ

   

Стефан Миленковић, виолиниста светског реномеа потписао је уговор  са деканом Факултета музичке уметности у Београду, др Дубравком Јовичић, ред. проф, чиме је званично постао и први гостујући професор ове институције. Престижно звање гостујућег професора стиче се избором на Сенату Универзитата, који је у Стефановом случају био праћем громагласним овацијама. За почетак, Стефан Миленковић ће одржати мастерклас одабраним студентима гудачког одсека, а затим ће у наредних пет година, по потреби, у договору са гудачком катедром, а уз финансијску и логистичку помоћ Факултета држати наставу.
Брус Стајвел, кореограф и педагог, нови је Директор балета Народног позоришта у Београду. У току своје каријере, Стајвел је радио као уметнички директор Штад театра у Берну у Швајцарској, Балета у Хонг Конгу, Корејског универзал балета и најзад Балета Неваде, где је радио дуже од деценије. Учио је и радио са најславнијим балетским педагозима и кореографима укључујући Џорџа Баланшајна, Јиржија Килијана, Роланда Петита, Антона Долина, Бена Стивенсона, Андреа Еглевског, Александра Данолива, Дејвида Хауарда и Ханца Споерлија.
Оперски ансамбл Народног позоришта у Београду одржао је у понедељак 9. јануара прву пробу ремек дела Жоржа Бизеа „Кармен“. Представа, у режији Небојше Брадића и под диригентском палицом Србољуба Динића, имаће две равноправне премијере 24. и 25. марта, у 19 часова на Великој сцени. Насловну улогу тумачиће у алтернацији Јадранка Јовановић, Драгана дел Монако и Александра Ангелов, а у подели су и Сузана Шуваковић Савић/ Софија Пижурица (Микаела), Хон Ли/ Јанко Синадиновић (Дон Хозе), Миодраг Д. Јовановић/ Александар Стаматовић/ Небојша Бабић (Ескамиљо), Иванка Раковић Крстоношић/ Светлана Бојчевић Цицовић/ Марија Митић/ Маријана Шовран/ Биљана Солдо (Фраскита), Жељка Здјелар/ Ива Профаца/ Љубица Вранеш/ Алиса Поповић (Мерцедес), Дарко Ђорђевић/ Данило Стошић (Ремендадо), Бранислав Косанић/ Павле Жарков/ Александар Пантелић (Данкаиро), Вук Зекић/ Александар Пантелић (Моралес) и Драгољуб Бајић/ Вук Матић/ Михаило Шљивић (Зунига). Сценографију ће урадити Герослав Зарић, костиме Бојана Никитовић, док је за кореографију задужена Емилија Јовановић. 
У Свечаној сали Скупштине града, 17. јануара, у 20 часова, биће одржан концерт, на коме ће бити изведена дела Димитрија О. Големовића.
Концертом виолинисте Немање Радуловића, у оквиру циклуса „Великани музичке сцене“, 4. фебруара, у Великој дворани Коларчеве задужбине, биће обележено 80 година Велике дворане Коларчеве задужбине. На концерту ће наступити и Les Trilles du Diable & оркестар DOUBLE SENS, као и пијанисткиња Сузан Маноф.
У оквиру циклуса „Великани музичке сцене“, у Великој дворани Коларчеве задужбине, 5. фебруара, наступиће виолиниста Роби Лакатош са својим оркестром.
Виолинисткиња Ванеса Ме наступа у Београдској арени 27. фебруара.
У сали Музичке школе „Станковић“ у Београду почиње „Шопенијада“, 28. фебруара и траје до 29. фебруара.
Београдска филахармонија ће у петак, 2. марта, у сали Коларчеве задужбине, наступити са виолинистом Сергејем Криловим, у оквиру „Популарног циклуса“.


У недељу, 11. марта, у 20 часова, у сали Коларчеве задужбине, свечано ће бити отворена Пијанистичка фешта.
У Свечаној сали Скупштине града, 15. марта, у 20 часова, биће одржана промоција компакт диска „Trumpi & JAZZICAL”.
У петак, 16. марта, у Атријуму Народног музеја, свечано ће бити отворен „13. међународни Гитар арт фестивал“.
У оквиру Гитар Арт фестивала, 17. марта у Сава Центру, наступиће „Kings of Strings”, трио који чине Влатко Стефановски, Томи Емануел и Стохело Росенберг.
У среду, 21. марта, у оквиру Свечаног затварања „13. међународног Гитар арт фестивала“, у сали Коларчеве задужбине наступиће Петар Јанковић са својим ансамблом
Међународно такмичење Музичке омладине, у дисциплини кларинет, ове године трајаће од 22. марта до 1. априла у Великој дворани Коларчеве задужбине.
Издавач: АгенцијаМузика Класика, Београд, Војводе Степе 129
Te
л/фaкс: 011 398 5527 - Moб: 065 398 5527 - Email: muzikaklasika@email.com
P&C 2012
Mузика Класика