www.muzikaklasika.com
              Музика Класика бр.10                                                                                                                   
       Ревија класичне музике                      јануар - март 2013.                                                                                                 Прва ревија класичне музике у Србији


КОНЦЕРТИ

РАЗГОВОРИ

АКТУЕЛНОСТИ

ФЕСТИВАЛИ

ИСТОРИЈА

ИНСТРУМЕНТИ
________________

ПРЕТПЛАТА

ИМПРЕСУМ

ОГЛАШАВАЊЕ

АРХИВА
________________

          
У СВАКОМ БРОЈУ

                                                  Прва ревија класичне музике у Србији                                                 
АКТУЕЛНОСТИ

НАГРАДА „Музика Класика“ за 2012. годину
      
Награда „Музика Класика“, установљена је 2010. године, када је изашао први број ревије „Музика Класика“. Осмишљена је као признање домаћим уметницима, који су у оквиру календарске године оставили најзначајнији траг на домаћој музичкој сцени. Подељена у седамнаест категорија, награда се додељује на основу вредновања еминентног стручног жирија, који својим активним присуством на концертима у музичким центрима у земљи, предлажу уметнике и институције за које сматрају да су оставили најзначајнији траг у музичком животу наше земље у току једне године.

Награда „Музика Класика“ се други пут додељује за 2012. годину.

Честитамо добитницима!


МУШКИ ИЗВОЂАЧ ГОДИНЕЈован Богосављевић, виолиниста


ЖЕНСКИ ИЗВОЂАЧ ГОДИНЕ 

  

Анета Илић, сопран


МЛАДИ ИЗВОЂАЧ ГОДИНЕ

  

Милош Исаиловић, балетски играч


ОРКЕСТАР ГОДИНЕ

    

Симфонијски оркестар РТС


КОМПОЗИТОР ГОДИНЕ 

    

 
Срђан Хофман,  за композицију „Огледало“


КОМПОЗИТОР ГОДИНЕ ЗА ПРИМЕЊЕНУ МУЗИКУ
    

Иван Бркљачић
(Филм „Устаничка улица“)


КОНЦЕРТ ГОДИНЕ

    

Трио "Покрет", 04. мај у сали Коларчеве задужбине


АЛБУМ ГОДИНЕ

    

„Пробуђени архив“ – Петар Коњовић „Женидба Милошева“, „Сељаци“,
издавачи Музиколошки инстритут САНУ, Радио Београд, Завод за уџбенике, БеоградИЗДАВАЧ ГОДИНЕ

    

Удружење композитора Србије – за нотна издања


МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ ГОДИНЕ

    

Фестивал “Мокрањчеви дани”, Неготин


МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ ОД РЕГИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА

   

Фестивал “Обзорја на Тиси” у Новом Бечеју


МУЗИЧКА ИНСТИТУЦИЈА ГОДИНЕ

    

Факултет музичке уметности у Београду


КЊИГА ГОДИНЕ

    

„Музичке белешке“, аутор Гордана Крајачић


ОРГАНИЗАТОР ГОДИНЕ

    

Центар за музику Коларчеве задужбинеМУЗИЧКИ МЕДИЈ ГОДИНЕДневни лист“Политика”


НАГРАДА КРИТИЧАРА

    

Марија Адамов


НАГРАДА ЗА ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС КЛАСИЧНОЈ МУЗИЦИ

    

Народно позориште, БеоградАКТУЕЛНОСТИ


ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ
„БЕМУС ПРЕПЛЕТУМ МОМОБИЛЕ“
У оквиру програма 44. „Београдских музичких свечаности“, које су одржане октобра 2012. године, промовисана је књига „БЕМУС преплетум мобиле“, чији је аутор др Смиљка Исаковић. Књига представља избор критика овог фестивала, које је ауторка писала током четири деценије. Издавачи су „Службени гласник“ и агенција „Музика Класика“.
На промоцији, која је окупила бројне знатижељнике нових музичких издања, као и поштоваоце уметности Смиљке Исаковић говорили су Александра Паладин, музиколог, главна уредница ревије „Музика Класика“, Петар Арбутина, директор „Службеног гласника“,Снежана Николајевић, музиколог и музички критичар, Будимир Поточан, професор Факултета за културу и медије Мегатренд универзитета, и ауторка, Смиљка Исаковић.

Александра Паладин, музиколог, главна уредница ревије „Музика Класика“
Изузетна нам је част да је агенција „Музика Класика“ у сарадњи са еминентним издавачем, какав је „Службени гласник“, имала прилике да као суиздавач учествује у штампању књиге Смиљке Исаковић „БЕМУС преплетум мобиле“, из два разлога: први је тај да је Агенција направила корак напред у реализацији својих планова, а то је да постане препознатљива по различитим музичким издањима, као што су, поред ревије, књиге о музици и компакт дискови. Други је чињеница да нас је „Службени гласник“ препознао као равноправног партнера, и надам се да ће у будућности бити још значајних заједничких пројеката.
Као музиколог рекла бих да је „БЕМУС преплетум мобиле“, књига критика која из критичарског и културолошког угла осветљава музичке догађаје БЕМУС-а,  али је то, истовремено, и књига која је значајна из социолошког угла, као слика једног друштва, његових стремљења, моде, уметности и идеја, друштва које је свој одраз свакако имало и у култури. То је књига критика, историје, уметности, људи, односа, ставова. Књига времена, коју сваке јесени поново покрене нови БЕМУС.
 

Петар Арбутина, директор „Службеног гласника“
Књига је урађена из велике синергије и посебне љубави према музици ауторке и нас издавача. Настајала је у веома дугом периоду, од готово четири деценије, колико Смиљка Исковић прати „Београдске музичке свечаности“.  Истовремено, она говори и о нечему о чему ми културолошки нисмо свесни, а то је да у нашој средини постоји фестивал који има тако дугу традицију. То је свакако нешто што свима нама треба да импонује. Критике Исаковићеве носе у себи једну посебност. Она критику не пише да би осудила, већ да би читаоцу пренела атмосферу коју је створило једно уметничко дело, односно концерт. Ова књига поседује посебан ауторски контекст, у коме се препознаје радост према музици и уметности уопште, што је много важније од саме учености критичара. Смиљка је ову књигу учинила вишезначним путовањем, кога смо свесни тек након читања књиге. Књига је необична. Успела.
Без обзира на околности у којима живимо, ми издавачи публици треба да понудимо оно што јесте духовно богатство, и да се у том контексту уопште не треба постављати питање комерцијалности самог издања.

Снежана Николајевић, музиколог и музички критичар
Књига Смиљке Исаковић јесте својеврсни мозаик музичких дешавања на БЕМУС-у. Кроз текстове је могуће је сагледати како изгледају естетичке поставке у музичкој уметности током четири деценије, како изгледају домети, и који су то домети. Видите промене како у домену саме уметности, тако и у опште социолошким питањима као што је финансирање фестивала, на пример. Кроз текстове се, наравно, могу видети и промене које сам аутор у естетичком смислу има у односу на разнолика дешавања.
Код Смиљке Исаковић као критичара изузетно је значајно и то што се бави и извођаштвом и критиком.  Зашто? Зато је што она, као извођач, и сама прошла кроз ту авантуру извођења. Зна које су мисли са којима се суочава уметник на сцени. Зна колико ту слојева има. Уметник на сцени не мисли само на оно што свира, већ се суочава и са осећајем публике која реагује на оно што ви радите. Ауторка се снажно ослања на ово искуство, и прожима га са научним професионалнм спознајама, што њеним критикама даје посебан квалитет.

Будимир Поточан, професор Факултета за културу и медије Мегатренд универзитета
Музичка критика у медијима има за циљ да информише, вреднује и да едукује. Ако је критичар тако суверени познавалац музичке уметности, какав је Смиљка Исаковић, онда може да учини искорак изван строго академске критике, што ауторка и чини, тежећи да васпитава укус публике. Мислим да је то један од највећих квалитета њених текстова.
Књига „БЕМУС преплетум мобиле“ је веома добродошла. Говори о годинама у којима је Београд био епицентар за сусрете светски признатим музичким уметницима, са светским трендовима у музичкој уметности. Вреднује и избор програма који су доносили у српску престоницу, виртуозност и интерпретацију који су обележили њихову интерпретацију. Настојећи да рафинирано, децентно, а у сваком случају зналачки ослика музичке догађаје, ауторка на врхунском нивоу испуњава основне задатке критике.

Смиљка Исаковић, ауторка и чембалисткиња
Текстове сам писала потпуно несвесна да ће имати неки значај у времену које долази. Четрдесет година је прошло веома брзо. Док оне пролазе ми и не размишљамо о томе да треба да оставимо нешто за будућност. Сви ми који свирамо знамо да за будућност ништа не остављамо, јер у моменту кад нешто одсвирамо то је отишло у етар , и ако није снимљено то што смо радили и не постоји у будућности. Писање је један мали начин да музичар остави некакав траг. Према текстовима у књизи се односим као према неком дневнику догађаја који су се одвијали на БЕМУС-у. Сви ми знамо да оно што није одштампано убрзо пада у заборав, и према томе се односимо као да се то није ни догодило. У том смислу самтрам да сви ми који се бавимо музичком критиком треба да издамо своје књиге. Тако ће многе ствари које се, пре свега, односе на нашу музичку културу, остати сачуване од заборава. 

На првом концерту у сали Коларчеве задужбине, у недељу 6. јануара, наступиће виолинисткиња Уна Станић, која је проглашена Најперспективнијим младим уметником за 2012. годину. Ово признање додељује агенција „Арт линк“.Традиционални Новогодишњи оперски гала концерт, уз учешће солиста, Оркестра и Хора Народног позоришта у Београду и гостију из Италије, биће одржан је 13. јануара у Великој дворани Центра “Сава”.У оквиру циклуса Пика-Точка-Тачка у Београду, 18. јануара, наступа Словеначка филхармонија. Диригује Симон Кречић, а солиста је флаутисткиња Ева-Нина Козмус.У петак, 18. јануара у Српском народном позоришту у Новом Саду биће одржана премијера комичне опере „Абу Хасан“, коју је компоновао Карл Марија Вебер.У уторак 22. јануара, у Свечаној сали Скупштине града, наступиће пијанисткиња Бојана Димковић, са делима К.Ф.Е. Баха, Хајдна, Шопена, Дебисија и Лигетија.У  оквиру циклуса „Великани музичке сцене“, 4. фебруара наступиће виолиниста Немања Радуловић, са пијанисткињом Сузан Маноф.Пијаниста Денис Мацујев наступиће у оквиру циклуса „Великани музичке сцене“, у Великој дворани Коларчеве задужбине у суботу 16. марта.Од 20 до 31. марта 2013. биће одржано 43. Међународно такмичење музичке омладине, у
дисциплини соло певање.

 Издавач: АгенцијаМузика Класика, Београд, Војводе Степе 129
Te
л/фaкс: 011 398 5527 - Moб: 065 398 5527 - Email: muzikaklasika@email.com
P&C 2013
Mузика Класика