www.muzikaklasika.com
              Музика Класика бр.14                                                                                                                   
       Ревија класичне музике                          јануар - март 2014.                                                                         Прва ревија класичне музике у Србији


КОНЦЕРТИ

РАЗГОВОРИ

АКТУЕЛНОСТИ

ФЕСТИВАЛИ

МУЗИКА И ХРАНА

РЕЦЕНЗИЈЕ
________________

ПРЕТПЛАТА

ИМПРЕСУМ

ОГЛАШАВАЊЕ

АРХИВА
________________

          
У СВАКОМ БРОЈУ
      ПОКЛОН ЦД

                                                  Прва ревија класичне музике у Србији                                                 
АКТУЕЛНОСТИ

НАГРАДА „Музика Класика“ за 2013. годину
      
Награда „Музика Класика“, установљена је 2010. године, када је изашао први број ревије „Музика Класика“. Осмишљена је као признање домаћим уметницима, који су у оквиру календарске године оставили најзначајнији траг на домаћој музичкој сцени. Подељена у седамнаест категорија, награда се додељује на основу вредновања еминентног стручног жирија, који својим активним присуством на концертима у музичким центрима у земљи, предлажу уметнике и институције за које сматрају да су оставили најзначајнији траг у музичком животу наше земље у току једне године.

Награда „Музика Класика“ се трећи пут додељује за 2013. годину.

Честитамо добитницима!


МУШКИ ИЗВОЂАЧ ГОДИНЕ

 

Бојан Суђић, диригент


ЖЕНСКИ ИЗВОЂАЧ ГОДИНЕ

  

Маја Рајковић, пијанисткиња


МЛАДИ ИЗВОЂАЧ ГОДИНЕ

  

Иван Башић, пијаниста


ОРКЕСТАР ГОДИНЕ

    

Симфонијски оркестар ФМУ


КОМПОЗИТОР ГОДИНЕ

    

 Исидора Жебељан,  за оперу „Две главе и девојка“


КОМПОЗИТОР ГОДИНЕ ЗА ПРИМЕЊЕНУ МУЗИКУ
    


Вера Миланковић
(Представа „Милановић“)


КОНЦЕРТ ГОДИНЕ

    

Концерт Зорана Тодоровића, из циклуса "Великани музичке сцене"


АЛБУМ ГОДИНЕ

    

„Женске приче - Српска музика за клавир“, пијанисткиња Јасмина Јанковић,
издавачи Удружење композитора СрбијеИЗДАВАЧ ГОДИНЕ

    

Асоцијација гитариста Војводине
– за књигу и ЦД Јулије Бал "Хектор Вилалобос -
12 етида за гитару"


МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ ГОДИНЕ

      

Фестивал “Милански едикт”, НишМУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ ОД РЕГИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА

   

Фестивал “Guitar Open”, СуботицаМУЗИЧКА ИНСТИТУЦИЈА ГОДИНЕ

    

Београдска филхармонијаКЊИГА ГОДИНЕ

    

„Виђења - Musica modus vivendi“, аутор Смиљка ИсаковићОРГАНИЗАТОР ГОДИНЕ

     

Музичка омладина Новог СадаМУЗИЧКИ МЕДИЈ ГОДИНЕЕмисија “Арт фантазија”НАГРАДА КРИТИЧАРА

    

Марија ЋирићНАГРАДА ЗА ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС КЛАСИЧНОЈ МУЗИЦИ

    

Даринка Матић-Маровић


АКТУЕЛНОСТИОвогодишњи добитник награде „Најперспективнији млади уметник“ коју додељује АртЛинк је виолончелисткиња Ирена Јосифовска. Ову уметницу слушаћемо на Променадном концерту у сали Коларчеве задужбине 5. јануара.На концерту Београдске филхармоније, у четвртак 16. јануара, у сали Коларчеве задужбине на програму је вече српске филмске музике, у оквиру циклуса „Нове године“. Диригује Владимир Куленовић.Поводом дана Велике дворане Коларчеве задужбине, 4. фебруара наступа виолиниста Неманја Радуловић, са Симфонијским оркестром Београдске филхармоније. Диригује Бојан Суђић.У Атељеу 212 биће одржан Дан бубњара, 13. фебруара.У оквиру циклуса „На високим потпетицама“ , 14. фебруара, са Београдском филхармонијом наступиће кларинетиста Огњен Поповић. Диригује Џејн Гловер.У Центру лепих уметности „Гуарнериус“ 14. гебруара биће одржано танго вече под називом „Милонга за заљубљене“.У Музичкој галерији Коларца, 25. фебруара, биће одржано јавно снимање емисије „Арт фантазија“ чијије уредник и аутор Марина Стефановић.

Загребачка филхармонија наступиће у сали Коларчеве задужбине 28. фебруара, у оквиру циклуса „Пика-точка-тачка“ са музиком инспирисаном латиноамеричким мелодијама. Диригује Алан Бјелински.У оквиру циклуса „Великани музичке сцене“ 3. марата наступиће пијанисткиња Габријела Монтеро. Поред дела Роберта и Кларе Шуман она ће свирати импровизације на теме које ће јој задати публика.Пијанисту Бориса Березовског публика ће имати прилике да чује у сали Коларчеве задужбине, у циклусу „Великани музичке сцене“, 16. марта.„Међународно такмичење Музичке омладине“ биће одржано у Београду. Почиње 20. марта, а ове године такмичиће се пијанисти из целог света.
5. „Интернационалном фестивалу савременог плеса“На 5. „Интернационалном фестивалу савременог плеса“ који је одржан у главном граду Алжира од 15. до 22. новембра 2013. године, на позив организатора фестивала и по одлуци Министарства културе и информисања, нашу земљу је представљао и био активан учесник као члан Жирија и као излагач на конференцији, балетски уметник и кореограф мр Александар Илић.
У саставу Жирија били су и Рајко Павић кореограф из Хрватске, Карденс Прието Росарио кореографкиња из Кубе, Талат Самавија кореограф из Ирака и Kadduour Noureddine кореограф из Алжира.
У току такмичарског дела приказане су 24. компаније из целог света са својим представама. Одлуком Жирија додељене су следеће награде: треће место додељено је Compagnie Nacera Belaza из Алжира, друго место Prosxima Dance company из Грчке, прво место Beijing Dance theatre из Кине, а Специјалну награду Жирија добио је кореограф Billy Cowie из Велике Британије.
На конференцијама које су одржаване у Bibliotheque du Palas de la Culture Moufdi Zakar за време трајања фестивала чланови жирија су имали могућност да представе себе и свој рад. Представник Србије који је своје излагање имао 19. новембра (на француском и енглеском језику) укратко је изнео стање плесне сцене у Србији, указао на рад својих колега, дао преглед главних носиоца сценских уметности: позоришта, компанија, школа, публикација, електронских медија који прате догађања у уметничкој игри. Њавише пажње у презентацији било је посвећено Народном позоришту у Београду и Српском Народном позоришту у Новом саду који једини имају перманентне плесне сцене и у надлежености су Министарства културе и информисања Републике Србије; такође је велика пажња била посвећена Bitef Dance компанији из Београда која искључиво негује савремени плес у чему је имала приметан и брз успон; споменута је и приватна иницијатива Опере и театра „Мадленианум“. Као узор по коме треба да се конципира и функционише фестивал наведен је пример „Фестивала кореографских минијатура“ у Београду, који је дао значајан допринос афирмацији савременог плеса у нашој земљи.
У свом излагању представник из Србије је пружио увид у државну и приватну едукацију уметничке игре код нас; представио медијски допринос развоју уметничке игре: РТС дигитал, часопис за уметничку игру „Orchestra“, месечна публикација за уметничку игру „Степарт“, „Музика Класика“ ревија класичне музике и бисокоп Cineplexx у Београду.
Презентацију су употпунили слајдови на којима је сликовито (на француском и енглеском језику) графички било илустровано излагање.
Представник Србије је предложио члановима Стручног жирија да својим искуством допринесу састављању и утврђивању пропозиција за будуће фестивале које до сада није имао. Предложио је да се уведу одредбе о трајању представа, саставу учесника, увођењу предселекције, ангажовању селектора... Сугестија је прихваћена па је утврђен предлог за пропозиције који је предочен комесарки Фестивала која га је у целости прихватила, изражавајући задовољство и захвалност за пружену стручну помоћ.
За допринос стручном раду Фестивала и за одличне оцене које је презентација савремене плесне сцене у Србији добила од надлежних и од медијских представника уз захвалност за активно и сврсисходно учешће, представнику Србије уручена је специјална плакета у присуству Министраке културе Ажира.
Обзиром на утисак који је оставило учешће нашег представника може се очекивати предлог за наставак сарадње и позив за учешће на следећем фестивалу.

Издавач: АгенцијаМузика Класика, Београд, Војводе Степе 129
Te
л/фaкс: 011 398 5527 - Moб: 065 398 5527 - Email: muzikaklasika@email.com
P&C 2010-2014
Mузика Класика