www.muzikaklasika.com
              Музика Класика бр.109                                                                                                                    
       Ревија класичне музике                       јануар - март 2013.                                                                                                     Прва ревија класичне музике у Србији


КОНЦЕРТИ

РАЗГОВОРИ

АКТУЕЛНОСТИ

ФЕСТИВАЛИ

ИСТОРИЈА

ИНСТРУМЕНТИ
________________

ПРЕТПЛАТА

ИМПРЕСУМ

ОГЛАШАВАЊЕ

АРХИВА
________________

         
У СВАКОМ БРОЈУ
ПОКЛОН ЦД


                                                  Прва ревија класичне музике у Србији                                                 
ИНСТРУМЕНТ


GUITARRA PORTUGUESA -
ПОРТУГАЛСКА ГИТАРА “Инструмент са душом”


 

Португалска гитара је настала у 19. веку и за њу се каже да потиче од ренесансног инструмента (Cittern).

Водећи је инструмент у најпопуларнијој музици Португалије која се назива „Фадо“ и чији назив потиче од латинске речи “фатум” што значи судбина.

Постоје две врсте португалске гитаре: „Lisboa style“ и „Coimbra style“. Именоване су по градовима у којима се највише и најчешће свира на њима.

Свој живот су запоћеле у Енглеској, где су се у поћетку производиле. Данас у Португалији постоје три радионице за израду португалских гитара. Комплетна израда је ручна, а процес прављења једног инструмента траје од 2 до 5 година.

Израђују се од посебних врста дрвета, и обе гитаре имају шест (6) дуплих жица.

Лисабонска гитара има главу у облику пужа и доста подсећа на главу виолине. Дужина жица је 440мм или 458мм што јој омогућава да буде наштимована у традиционалном фадо штиму (СИ, ЛА, МИ, СИ, ЛА, РЕ).

Коимбра гитара има главу у облику штита односно сузе. Дужина жица је 470мм и овај модел се штимује за тон ниже од лисабонске гитаре (ЛА,СОЛ, РЕ, ЛА, СОЛ, ДО), мада се данас често виђају гитаристи који свирају на овом моделу гитаре, али у лисабонском фадо штиму.

Коимбра гитара је једноставнијег дизајна и конструкције од лисабонске гитаре и има више наглашен баш звук, за разлику од лисабонског модела који има “чистији” звук и једну врсту “звонкости”.

Да би се свирало на овом специфицном инструменту музичари користе специјалне “нокте” који се израђују од пластике или корњачиног оклопа, и стављају се на палац и кажипрст. Традиционално, за лисабонски стил се користе нокти коцкастог облика, док се за коимбра стил користе нокти округлог облика. Интересантна је и цињеница да се ови нокти не купују већ их извођачи сами израђују и праве онако како њима највише одговара и од жељеног материјала да би добили звук какав желе.

Сваки инструменталиста мора на свој начин да “истражи” овај необични инструмент, јер га свако доживљава другачије. Не постоји школа или конзерваторијум где може да се научи како се свира португалска гитара, а техника се традиционално преноси са генерације на генерацију, и сама срж исте је у души, у енергији и осећању онога ко је свира. Португалска гитара има своје корене у народу, Баиро Алту, Алфами И Моурарији где је и сам фадо рођен. Она у себи има једну посебну врсту емоције и њена “душа” је у звуку који производи. Слусајући њене прелепе тонове који имају ту моћ да из људи извуку најдубља осећања и емоције и сам инструменталиста се на неки начин саживљава са њом и они постају једно. Заједно могу да дочарају све…тугу, патњу, бол, чежњу, али исто тако и љубав, срећу, радост…

Познати композитори:
Коимбра стил: Карлос Паредес, Артур Паредес, Антонио Брозо

Лисабонски стил: Армандињо, Раул Нери, Жозе Фонтес Роса, Рикардо Роса, Кустодио Кастело, Антонио Саињо, Марио Пасеко
Издавач: АгенцијаМузика Класика, Београд, Војводе Степе 129
Te
л/фaкс: 011 398 5527 - Moб: 065 398 5527 - Email: muzikaklasika@email.com
P&C 2013
Mузика Класика